Sjablonen of stencils

Vorige Artikel 5 van 21 Volgende

Gebruiksaanwijzing sjablonen, stencils

Sjablonen of stencils zijn verschillende namen voor een verfsjabloon.  Deze zijn te gebruiken bij het decoreren van diverse ondergronden bijv. accessoires, schilderijen, papier, hout muren, meubels stof en veel meer.

Uitstekend geschikt om bijv. een Mixed Mediaproject mee te beginnen.

Kunnen gebruikt worden met verschillende soorten mediums, zoals bister, sprays, structuurpasta, verf, etc.

Ze zijn van stevig, flexibel kunststof gemaakt. Bij goed schoon maken meerdere malen te gebruiken.

Sjabloneren is een handige manier om decoratieve patronen, afbeeldingen of teksten aan te brengen zonder dat je tekentalent hoeft te hebben. Met sjablonen, breng je heel simpel een afbeelding of tekst aan op je ondergrond.

Sjabloneren is helemaal niet moeilijk, maar toch gaat het bij vele dit mis omdat er even een paar trucjes zijn waarmee je rekening moet houden. Lees verder als je het mooiste resultaat wilt krijgen.

Sjabloneren

Gebruik voor het sjabloneren acrylverf; dit is wat dikker en droogt lekker snel. Zo heb je minder kans op doorlekken en vlekken. Bovendien kun je acrylverf mengen met Fabric painting medium ook gebruiken op stof zoals T-shirts, of kussenhoezen.

Ook de metallic verf, is geschikt om te sjabloneren.

Gebruiksaanwijzing: Bevestig het sjabloon stevig op de ondergrond (d.m.v. tape), en druk de randen goed aan.

Doe een klein beetje verf op een bordje en dip hier de punten van een droog liefs varkensharen penseel of een sponsje in.

Dep de overtollige verf goed af op een stukje keukenpapier. Dit is belangrijk! Je kunt beter met te weinig verf beginnen dan met te veel!

Begin het motief op de ondergrond te tamponneren. Begin in het midden en werk dan al deppend naar de randen toe.

Als je penseel of sponsje geen verf meer afgeeft kun je opnieuw wat verf pakken, op dezelfde manier als hierboven. Houd het penseel zo droog mogelijk, beter enkele dunne lagen over elkaar heen, dan een te dikke kliederbende.

Verwijder het sjabloon en maak het meteen schoon met afwasmiddel en water of met een babydoekje. Laat het sjabloon plat drogen op keukenpapier.

Omdat de verflaag erg dun is, is deze meestal ook snel droog. Mocht je dus meerdere motieven willen aanbrengen, dan kun je daar snel mee verder.

Tip: Voor een vintage effect is het ook mooi om de verflaag niet overal even dik aan te brengen. Een beetje variatie in druk en dekking zorgt voor een levendiger effect.

Sjabloneren met structuurpasta

Sjabloneren met structuur is een leuke techniek met een super effect! Het geeft diepte aan je werk en door het te patineren, met Antiquing Cream, Bister of Gilding Wax te gebruiken kun je dat nog eens accentueren. Door deze techniek verander je een simpele gesjabloneerde afbeelding in een 3D effect.

Voor het sjabloneren met reliëf kun je een gewoon sjabloon uit de collectie gebruiken. In plaats van verf gebruik je Modeling Pasta, Structuur pasta, Craquelé pasta.

Werkwijze:

Zet het sjabloon vast tape. Breng dan de pasta met een paletmes aan door de openingen van het sjabloon. Strijk de pasta zo dun en glad mogelijk uit. Verwijder dan direct het sjabloon en laat de pasta opdrogen.

Eenmaal uitgehard kan de pasta verder worden bewerkt.

Een sjabloon schoonmaken

Alle sjablonen in de webshop zijn herbruikbaar. Als je er zuinig op bent kun je er heel lang plezier van hebben. Maak het sjabloon direct na gebruik plat schoon met warm water en zeep of babydoekje.

Een sjabloon met veel fijne openingen is best kwetsbaar. Om het niet te beschadigen kun je het sjabloon het best plat schoonmaken. Verwijder dan heel voorzichtig de resten verf of pasta’s.

Tip: een kleine beschadiging die heeft losgelaten kun je prima verhelpen met een stukje tape.

 

 

Wil jij meer tips en creativiteit ontvangen?

 Gratis E-book

21 achtergronden met verschillende producten.

Voor ondergronden als hout, karton, papier, stof,canvasdoek, linnen en soortgelijke ondergronden.

Ontvang direct je E-book en ga aan de slag.

We behandelen je gegevens met respect en gebruiken ze alleen voor onze eigen doeleinden. 

© 2015 - 2022 wilmashobby | sitemap | rss