Boetseer, tips en weetjes

Vorige Artikel 13 van 21 Volgende

Boetseren

Zelf hardende klei is een gemakkelijke kneedbaar materiaal. Je kunt er allerlei beelden, decoraties en gebruiksvoorwerpen van maken.

Daarnaast hecht de klei zich aan verschillende soorten materialen zoals Styropor, glas, hout, keramiek etc. Het blijft na het drogen stevig vastzitten.

Ben je met een groter werkstuk bezig dan hoef je dit niet in één keer af te maken. Als je er (na dagen of weken) weer verder aan wilt gaan werken, moet je de droge klei even nat maken. En je kunt er weer verse klei tegenaan zetten.

Verse klei is erg elastisch. Soms is het moeilijk om een beeld/voorwerp mooi glad te krijgen of de hoekjes recht te krijgen. Ook dan kun je het beter 1 tot enkele uren laten drogen voor je het verder gaat bewerken.

Meestal gebruik ik een plexiglas plaatje of een plastic placemat (zonder ribbeltjes of gaatjes). Soms plakt de klei aan de ondergrond, maar als je de placemat optilt en buigt kun je de klei er weer gemakkelijk vanaf halen.

 

De gereedschappen die je, naast de zelf hardende klei, nodig hebt:

Schaaltje met wat water en een sponsje

Oud bankpasje of lidmaatschapskaart

Kleiroller, Deegrol, pvc buisje of glazen fles

Mesje, b.v. een aardappelmesje

Liniaal

Fijn schuurpapier

Boetseergereedschap om hoekjes te kunnen bijwerken

Rietje om hele kleine rondjes uit een plak klei te halen

Appelboor om rondjes uit klei te halen

Glas of schaaltje om grote ronden uit klei te halen

 

Basismateriaal/vulmiddel

Wil je een klein beeld/voorwerp maken dan kun je dit geheel opbouwen uit de zelf hardende klei. Wil je een groot beeld/voorwerp maken dan is het aan te raden als basis een ander materiaal te gebruiken. Dit maakt het beeld/voorwerp niet alleen goedkoper, maar soms ook steviger. Als basis of als hulpmiddel gebruik ik dan ook vaker één van de volgende materialen:

 

Styropor vormen b.v. balletjes of eitjes

Glazen fles of pot (eventueel vullen met zand)

Karton

Satéprikkers

Cocktailprikkers

IJzerdraad (geplastificeerd)

Aluminiumfolie

 

Uitrollen tot een plak klei

Als je de klei wilt uitrollen tot een plak, dan kun je daarvoor een Kleiroller, deegrol, een pvc buisje of een glazen fles gebruiken. Wil je de plak klei overal precies even dik hebben doe dan als volgt:

Gebruik 2 latjes, die even dik zijn als de plak klei die je wilt maken. Leg de 2 latjes aan weerszijden van de klei, net ver genoeg om nog met de roller de latjes te raken. Als je dan over de klei rolt met de er naastliggende latjes wordt dit uiteindelijk even dik als de beide latjes.

Tip: verfroerstokjes zijn goed te gebruiken voor dunne plakken. Ze zijn ongeveer 3 mm dik. Wil je dikkere plakken (b.v. 6 of 9 mm. dik) dan kun je een paar roerstokjes op elkaar leggen (evt. lijmen).

 

Drogen

De werkstukken kun je gewoon aan de lucht en op kamertemperatuur laten drogen en uitharden. Je moet het niet forceren door het op de verwarming of in een oven te zetten. Dan droogt de buitenkant te snel en kunnen er barsten of haarscheuren in het oppervlak ontstaan. Werkstukken die bestaan uit o.a. een dunne laag klei zijn na 1 tot enkele dagen droog. Het is aan te raden om voorwerpen die uit een dikke laag klei bestaan 1 tot 2 weken te laten drogen alvorens dit af te werken.

 

Als het werkstuk droog is kun je het werkstuk met schuurpapier glad maken. Ook de hoeken kun je met een schuurpapier mooi recht schuren. Wil je er na het drogen nog wat aan toevoegen, dan kun je dit heel eenvoudig bijwerken door de klei een beetje nat te maken en de verse klei hierop aan te brengen.

 

Repareren

Zitten er na het drogen van de klei nog wat gaten in of mocht er een barstje zijn ontstaan, repareer dit dan als volgt: Vul de gleuf met de verse klei en laat het opnieuw drogen. Schuur na het drogen eventuele oneffenheden glad met een heel fijn schuurpapier.

 

Restjes bewaren

Restjes klei kun je het beste zo luchtdicht mogelijk bewaren. Dus bijvoorbeeld door het te wikkelen in een plastic zak, die je goed dichtmaakt en/of een luchtdicht plastic doosje / emmertje

Zijn de restjes klei wat droog, dan kun je die in een nat washandje wikkelen en in een dichte zak bewaren. Als je dit dan ook nog in een goed afsluitbaar emmertje (b.v. yoghurtemmertje) doet, kun je het lang bewaren.

 

Kleur aanbrengen

De klei kun je op verschillende manieren kleur geven. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden.

 

Acrylverf

Als de klei gedroogd is kan het worden afgewerkt met acrylverf.

Acrylverf is een water verdunbare verf, te verkrijgen in veel verschillende kleuren. Ik gebruik de Americana acrylverf van DecoArt. Deze verf heeft een uitstekende dekking op de meeste ondergronden en is permanent en licht vast. Ook leuk in prijs.

Fleur chalky look krijtverf

 

Je kunt ook krijtverf op de werkstukken aanbrengen. Je krijgt een bijzonder effect Fleurkleuren zijn mat, maar diep en levendig. Kalkverven geven in het algemeen een mat, maar doods effect. Ze gelijken in die zin meer een muurverf.

 

Zelf kleuren mengen

Van elke kleur bestaan ook weer veel verschillende tinten. Wil je de tint naar je eigen smaak aanpassen, dan kun je de volgende basisregel toepassen:

Kleur + wit = pasteltint

Kleur + zwart = donkere tint

Kleur + zwart + wit = vergrijsde tint (b.v. grijsgroen of grijsblauw)

Kleur + bruin = warme tint (b.v. okergeel, mosgroen, terra-oranje)

Speel ermee en je zult zien dat je de mooiste kleuren krijgt. Acrylverf is verder gemakkelijk aan te brengen met een penseel en ben je niet tevreden met het resultaat, dan kun je er altijd een andere kleur overheen schilderen.

Zorg wel dat je penselen op tijd uitspoelt en dat je vlekken in kleding meteen uitwast, want acrylverf lost als het droog is niet meer op in water!

 

Bijzondere effecten met acrylverf

Met acrylverf kun je allerlei bijzondere effecten maken. Enkele voorbeelden:

Brons effect

Beschilder de droge klei met zwarte of donkerbruine Acrylverf en laat dit drogen

Maak een grijsgroene verf door groen (=blauw + geel) te mengen met een beetje grijs (=zwart +wit)

Voeg aan de grijsgroene verf een beetje water toe

Als het een klein voorwerp is verf je het helemaal, als het een groot voorwerp is doe je dit deel voor deel.

Voordat deze laag droog is ga je met een iets vochtig, niet pluizend doekje de grijsgroene verf afvegen. De verf in de diepere delen zal blijven zitten.

Doe een klein beetje goudverf op een droge platte kwast. Veeg de kwast af aan een stuk keukenrol totdat er bijna niets meer opzit. Borstel met de kwast met goudverf over het beeld. Je zult dan een zachte glans zien ontstaan.

Bister

Bister is een patina op waterbasis. Na het drogen kan er met het sponsje indien nodig overtollige of te donkere bister weggewassen worden. Let op! Bister is niet watervast. Fixeren met Varnish.

Brusho

Brusho is een unieke, transparante, hoog gepigmenteerde water-kleuren inktpoeder. Verdunnen met water. Hoe meer water hoe transparanter de kleur

Sponsen

Door een spons in verdunde acrylverf te dopen en dit voorzichtig op een donkerder of lichtere verflaag te deppen, krijg je een spikkelig effect. Dit kun je b.v. gebruiken om een steeneffect na te bootsen.

Powertex

Deze is uitstekend te combineren met zelf hardende klei. Eerst je creatie laten drogen en bewerken met Powertex, Colortrix of Powercolor. Ook kun je over de Powertex weer met acrylverf schilderen.

Styro-Scrub

Voor een graniet look afwerking.

 

Patronen inrollen/indrukken

    

 

In de klei kun je allerlei patronen inrollen of indrukken. Een aantal voorbeelden zijn:

Een stukje kant (kanten kleedje of gordijn) op de klei leggen en uitrollen. Het patroon ervan wordt in de klei gedrukt.

Clay Texture Sheet rol een plakje klei uit. Leg de sheet vervolgens bovenop de klei met de reliëf kant naar beneden. Druk deze gelijkmatig en voorzichtig in de klei. Verwijder het structuurvel en uw creatie is klaar.

Allerlei stempeltjes kun je in de klei drukken

Bestaande voorwerpen kun je ook in de klei drukken zoals blaadjes, schelpen etc.

 

Vernis aanbrengen

Onverdund aanbrengen op de gedroogde klei of gedroogde acrylverf heen. Dit is aan te raden voor voorwerpen die je vochtwerend of vuilafstotend wilt maken.

 

Wil je een glossy geglazuurde keramische afwerking, gebruik dan de TopCoat of de Tripple Thick vernis.

 

 

Wil jij meer tips en creativiteit ontvangen?

 Gratis E-book

21 achtergronden met verschillende producten.

Voor ondergronden als hout, karton, papier, stof,canvasdoek, linnen en soortgelijke ondergronden.

Ontvang direct je E-book en ga aan de slag.

We behandelen je gegevens met respect en gebruiken ze alleen voor onze eigen doeleinden. 

© 2015 - 2022 wilmashobby | sitemap | rss