Nog meer ideetjes op doen van acryl verf!

Vorige Artikel 14 van 21 Volgende

Wat is acrylverf?

Acrylverf is een bijzonder populaire verfsoort die door veel (hobby)schilders wordt gebruikt. De voornaamste reden hiervoor is de snelle droogtijd. Je hoeft geen dagen of weken te wachten totdat je kunstwerk droog is, want je schilderij is vrijwel direct weer overschilderbaar. Dit in tegenstelling tot olieverf.

Acrylverf is een synthetische water verdunbare verf, gemaakt door verschillende pigmenten met elkaar te mengen en acryl als bindmiddel te gebruiken. De uitstraling van de kleuren worden mooier en mooier naarmate er meer verflagen over elkaar aangebracht worden. Deze verfsoort laat zich bovendien uitstekend mengen met allerlei andere mediums zoals textuur voor verandering van de verf of Brush'n blend extender om de droogtijd te vertragen. Je kunt dus blijven experimenteren met het schilderen.

 

De eigenschappen & voordelen

Acrylverf kent verschillende voordelen en eigenschappen. Voordat je aan de slag gaat, is het handig als je hiervan op de hoogte bent. We zetten de belangrijkste op rij:

Acrylverf is gemaakt op basis van water. Wanneer de verf droogt, verdampt het water. Wat achterblijft op je doek is een kunststof elastische laag die ongevoelig is voor droogte, vocht, temperatuur en licht. Je kunt er dus op vertrouwen dat je schilderij van hoge kwaliteit is en een lange levensduur geniet.

De kunststof laag is zoals gezegd niet meer in water oplosbaar. Dit betekent ook dat je penselen direct na gebruik goed uit moet spoelen met water en een zachte (hand)zeep. Doe je dit niet, dan worden je penselen hard en onbruikbaar.

Acrylverf droog vaak iets donkerder op.

Je kunt eenvoudig diverse lagen over elkaar aanbrengen, zo ook licht op donker.

De verf laat zich prima mengen met andere mediums.

De verf is niet heel erg duur in de aanschaf.

Acrylverf hecht op vrijwel iedere ondergrond.

 

Acrylverf in vergelijking met andere technieken

Wie gaat schilderen met acrylverf, zal tot de ontdekking komen dat er met deze verfsoort tal van verschillende schildertechnieken zijn na te bootsen. Acrylverf dankt zijn populariteit mede aan de gevarieerde schildermethodes die je toe kunt passen op doek, papier, hardboard, linnen of karton. Het is de ideale verf waar je eindeloos veel mee kunt doen, zowel voor beginners als voor de echte Picasso’s onder ons.

Verftechniek mogelijkheden

Om je een idee te geven wat je allemaal met acrylverf in vergelijking met andere technieken kunt doen, zetten we enkele methodes voor je op rij;

Probeer maar eens uit wat je allemaal teweeg kunt brengen met acrylverf. Er zijn ook verschillende mediums te koop voor extra textuur. Het resultaat zal verrassend zijn. Zo biedt acrylverf, in vergelijking met andere technieken, eindeloos veel variaties en effecten.

Aquarel effect. Door je acrylverf sterk verdund met water op te brengen, ontstaat het effect van een echte aquarel. Door de pigmentkorrels heen, blijft het papier dan zichtbaar. Wanneer de verf is opgedroogd, is echter de verf niet meer uitwisbaar.

Olieverf schilderij. Je kunt acrylverf ook juist erg dik aanbrengen op je doek of hardboard. Dit heeft tot gevolg dat het resultaat van je kunstwerk oogt alsof je hebt geschilderd met olieverf. Omdat de natuurlijke hoogglans van olieverf hier echter ontbreekt, wordt er vaak als de acrylverf droog is, gebruik gemaakt van een glanzende vernislak of van een apart glansmedium. Het verschil met olieverf is dat acrylverf een kortere drogingstijd kent, zodat je sneller lagen over elkaar aan kunt brengen. Daarnaast worden ongezonde oplosmiddelen in olieverf vermeden.

Pastel effect. Een derde manier van schilderen met acrylverf in vergelijking met andere technieken is het pastel effect. Het krijtachtige beeld wordt verkregen door de droge penseeltechniek. Je schildert met een penseel, voorzien van harde, korte, stugge varkensharen. Duwt en schraapt de acrylverf op het doek, nadat je je penseel lichtjes in de verf hebt gedoopt en vervolgens aan een doek hebt af gedept. Ook kan je ook wat verf aanbrengen met een penseel en daaropvolgend de verf met je vingers in model strijken. Er ontstaat een soort van sluier van kleur over je schilderij. Het eindresultaat is bijna niet te onderscheiden van een pastel tekening.

 

Wil jij meer tips en creativiteit ontvangen?

 Gratis E-book

21 achtergronden met verschillende producten.

Voor ondergronden als hout, karton, papier, stof,canvasdoek, linnen en soortgelijke ondergronden.

Ontvang direct je E-book en ga aan de slag.

We behandelen je gegevens met respect en gebruiken ze alleen voor onze eigen doeleinden. 

© 2015 - 2022 wilmashobby | sitemap | rss