Acryl verf tips

Vorige Artikel 15 van 21 Volgende

Hieronder vind je 10 tips, welke je kunnen helpen met acrylverf schilderen.

Voorkom opdrogen: gebruik nooit teveel acrylverf, dus niet de hele flesje leegknijpen.

Ondergrond: schilderen kan je op doek, katoen of linnen. Maar schilderen op hout, metaal, plastic kan ook. Dan is het wel raadzaam om de ondergrond te sealen, met een Multi-purpose sealer anders hecht de verf niet. Dit wel altijd even testen. Als je goedkope doeken koopt, raad ik je aan een extra laag gesso aan te brengen, zodat de verf beter hecht.

Een palet is naast een goed penseel de basis van iedere schilder. Paletten bestaan er in alle soorten en maten: Metaal, plastic, hout, papier en zelfs stenen paletten zijn niet ongewoon. Voor mij werkt een wet palette meestal het prettigste.

Het voordeel van een wet palette is dat je je gebruikte kleuren en mengsels wat langer kunt bewaren doordat het wet palette deze “vochtig” houdt. Op deze manier blijven je gebruikte kleuren soms 4 tot 6 weken bruikbaar (mits het palet goed afgesloten is natuurlijk! En maak gebruik van gedistilleerd water. Dood water en schimmels, ik kan je vertellen geen prettig luchtje. Door een koperen muntje op de bodem te leggen verminder je dit wel) Daarnaast is het verstandig om met een plastic palet te werken, welke je regelmatig vochtig maakt met een bv. plantenspuit of sprayflesje.

Maak zelf je eigen wet palette. Neem een willekeurig goed afsluitbaar vleeswaren bakje. Koper muntje op de bodem te leggen. Leg daarop een sponsdoek. Giet vervolgens wat gedistilleerd water (water koken en af laten koelen) op de sponsdoek. Knip daarna vetvrij bakpapier in een formaat van de sponsdoek. Leg het velletje bakpapier op de natte spons en laat het even intrekken. Je zult zien dat het bakpapier wat kromtrekt. Draai vervolgens het bakpapier om zodat de opkrullende randen naar de onderzijde gekeerd zijn en laat weer het water intrekken. Vervolgens je favoriete acryl verf erop en je wet palette is klaar! Na gebruik gewoon de deksel erop en je verf wordt goed bewaard!

Penselen deppen: Wanneer je een penseel in water hebt gedoopt is het verstandig om deze eerst droog te deppen op een stukje keukenpapier of doek. Hiermee voorkom je namelijk dat je tijdens het schilderen druipers krijgt op je werk.

Scherpe randen: met behulp van schilders tape kun je scherpe randen creëren. Dit doe je door de tape aan te brengen op je werkstuk en hier vervolgens overheen te schilderen. Daarnaast kun je de tape gewoon verwijderen zonder dat het schilderwerk zal beschadigen.

Acrylverf als lijm gebruiken: wanneer je acrylverf in dikke lagen aanbrengt op het doek kun je hier gewoon voorwerpen indrukken.

Structuren maken: Met acrylverf kun je van alles gebruiken wat je al in huis hebt: kurken, betaalpasjes, spijkers, zand, touwtjes, plaatjes, steentjes, veertjes. Enfin, verzin zelf maar. Maar vergeet ook niet een setje paletmessen.

Erg handig is het gebruik van tuitflesjes gevuld met acrylverf om reliëf-teksten te maken. En dan zijn er nog allerlei soorten mediums, waarmee je je volledig kunt uitleven.

Glazing medium: je kunt Glazing medium gebruiken voor het tijdelijk afdekken van bepaalde lagen van je schilderwerk. Hierdoor blijven deze lagen beschermd. Wanneer de vloeistof volledig is opgedroogd kun je deze lagen gewoon weer overschilderen.

 

Nog een handige tip: Je schilderwerk af en toe controleren, dit doe je met een spiegel. Plaats je werk voor een spiegel en kijk hierin naar je schilderwerk. Zo kun je nog eenvoudiger fouten opsporen zoals o.a. diepte en high light.

Wil jij meer tips en creativiteit ontvangen?

 Gratis E-book

21 achtergronden met verschillende producten.

Voor ondergronden als hout, karton, papier, stof,canvasdoek, linnen en soortgelijke ondergronden.

Ontvang direct je E-book en ga aan de slag.

We behandelen je gegevens met respect en gebruiken ze alleen voor onze eigen doeleinden. 

 

 

    © 2015 - 2022 wilmashobby | sitemap | rss